[NL] Paus boos over seksueel misbruik in de kerk (Fanny)

[NL] Paus boos over seksueel misbruik in de kerk (Fanny)

Jeugdjournaal – Paus boos over seksueel misbruik in de kerk

“We moeten vechten tegen alle soorten misbruik van kinderen. Dit zijn afschuwelijke misdaden. Ze moeten nooit meer voorkomen op de wereld.”

Nooit eerder heeft de Paus, de leider van de katholieke Kerk, zo lang een en uitgebreid vergaderd over seksueel misbruik. Bijna twee honderd tweehonderd bisschoppen, kerkleiders en deskundigen waren er deze week bij in Vaticaan stad Vaticaanstad.

In het verleden zijn namelijk tien duizend tienduizenden kinderen misbruikt door volwassenen die voor de kerk werkten, zoals priesters en pastoors. De kinderen moeten seksuele dingen doen. Het gebeurde vooral in Ierland en in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen zoals Nederland.

De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over het misbruik. Veel leiders in de kerk bleken ervan af te weten, maar er niets tegen te doen. En dát moet afgelopen zijn, vinden veel mensen in de katholieke kerk.

“We moeten dit niet meer geheim houden. Te lang hebben we dit stil gehouden.” Er werd met spanning uitgekeken naar de toespraak van de Paus vandaag. Veel slachtoffers van seksuele seksueel misbruik willen namelijk dat hij  met strenge maatregelen komt.

“Tegen dit kwaad moet gevochten worden.” In de toespraak zei de Paus dat mensen die kinderen misbruiken van de duivel zijn, en hij belooft de beloofde maatregelen te nemen. Ze Zo moeten voor slachtoffers van misbruik betere zorg en begeleiding komen, en daders moeten voor de rechter komen.

Na afloop kreeg de paus applaus, maar niet iedereen is tevreden, vertelde vertelt NOS-correspondente NOS-correspondent Mustafa Marghadi. Hij heeft dan wel strenge maatregelen aangekondigd maar het is helemaal niet zo duidelijk hoe die ingevoerd moeten worden. We had van hoop hadden gehoopt dat het er echte echt strenge wetten zouden komen tegen mensen uit de kerk die seksuele seksueel misbruik hebben gepleegd, maar dit vinden ze niet genoeg.

De Paus belooft met nog meer maatregelen te komen, zo kregen alle bisschoppen nieuwe regels met duidelijke afspraken zodat ze weten hoe ze voor dan voortaan met nieuwe gevallen van misbruiken misbruik moeten omgaan.