[A] 10.- Televisiekijken

Televisiekijken

Door A. van Drecht, bewerkt door F. García de la Banda

Ik kijk niet zoveel televisie. Ik heb zelfs heel lang geen televisie gehad! Nu kijk ik -denk ik- een paar uur per week. Soms, als ik moe ben, vind ik het fijn om langer te kijken.

Van een vriendin heb ik een heel seizoen van ‘Grey’s Anatomy’ gekregen. Die serie gaat over een groep studenten die werken in een ziekenhuis. Het is heel interessant om hun avonturen te zien. Af en toe kijk ik een aflevering, of soms twee.

Gisteren nog hebben we een film gehuurd. Meestal is er namelijk niks op tv, en dan is het fijn om zélf te kiezen wat je kijkt. Daarom ben ik lid van de videotheek. Dan kun je lekker zelf uitzoeken wat je wilt zien.

Ik vind zelf dat ik vaker naar het journaal zou moeten kijken. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven. Elke dag gebeuren er weer belangrijke dingen en soms weet ik dat niet. Mijn ouders kijken bijvoorbeeld elke dag om acht uur naar het journaal, en weten alles. Dat zou ik ook wel willen [doen].

Ik vind het ook fijn om naar comedies te kijken, zoals ‘Friends’. Bij dat soort series hoef je niet na te denken. Soms is dat heel lekker. Ik kijk niet naar gewelddadige films, want daar kan ik niet tegen [= Ik kan niet tegen gewelddadige films]. Het is voor mij moeilijk te begrijpen dat je het leuk vindt om daarnaar [= naar die films] te kijken.

Als je in het buitenland woont, is het goed om televisie te kijken. Dan leer je de taal sneller. Dan moet je goed luisteren en proberen om de ondertiteling te volgen. Zo leer je veel over de taal.

Woordenschat

de serie
de groep
het avontuur
de aflevering
een film huren
kiezen
de videotheek
uitzoeken
het journaal
Op de hoogte blijven
de komedie-s [Engels 'comedy/ -ies']
gewelddadig
Ergens niet tegen kunnen
begrijpen
het buitenland
de taal
luisteren
proberen
de ondertiteling
volgen

Vocabulario

la serie
el grupo
la aventura
episodio, capítulo (entrega)
alquilar una película
escoger
la videoteca
escoger (entre varios)
el telediario
estar al tanto
la comedia
violenta
No poder soportar algo
comprender
el extranjero
la lengua, el idioma
escuchar
intentar
los subtítulos
seguir