[A] 13.- Het weer

Het weer

Door A. van Drecht, bewerkt door F. García de la Banda

Nederland staat bekend om het slechte weer. Maar wat is slecht weer eigenlijk? De regen is misschien soms koud en lastig, omdat je niet naar buiten kunt. Maar soms kan regen heel mooi en verfrissend zijn. En natuurlijk heeft de natuur het ook nodig. Planten en bomen worden er blij van! [= worden blij van de regen]. Het zorgt voor een groen landschap.

In Andalusië is het heel goed als het regent, want dat gebeurt niet zo vaak. Daarom is er soms grote droogte en dat is echt niet goed voor de natuur. Hier moet je dan heel zuinig zijn met je waterverbruik. In Nederland hebben wij geen tekort aan water…!

Veel mensen hebben liever de zon dan regen. Zij gaan dus vaak op vakantie naar Spanje, of een ander zonnig land. Soms verhuizen ze zelfs naar de zon, zoals de Nederlanders die in Torremolinos en andere kustplaatsen wonen. Ik heb een vriend die er anders over denkt [= die anders denkt *over dat = over 'zon en regen'], want hij houdt van de regen. Hij vindt het een mooi verschijnsel, dat even mooi is als de zon. En eigenlijk heeft hij gewoon gelijk.

Maar zelfs in Nederland schijnt de zon. De Nederlanders rennen dan naar buiten, want ze willen ervan genieten [= genieten *van dat = van de zon]. Iedereen zit dan in het park, op een terrasje of in de tuin. Met een biertje erbij. De dagen in de zomer zijn redelijk lang, want het wordt pas ’s avonds laat donker. In de herfst is het al donker rond etenstijd, om zes uur. Soms is dat wel gezellig, als je fijn binnen met een kopje thee op de bank zit. Maar soms voelt het alsof de dagen té kort zijn. In Spanje wordt het later donker, rond een uur of zeven of acht.

In augustus is het beter om niet in Zuid-Spanje te zijn. Door de hitte is het daar dan niet uit te houden! Van ’s ochtends zes uur tot ’s avonds elf uur is het té warm om iets te doen. In Nederland hebben ze dat probleem niet…

Woordenschat

het weer
mooi weer vs slecht weer
lastig
verfrissend
de natuur
Nodig hebben
de plant
de boom
het landschap
de droogte
zuinig
het waterverbruik
het tekort (vs. het tegoed)
verhuizen
het verschijnsel
Gelijk hebben
genieten
de herfst
de hitte

Vocabulario

el tiempo
buen tiempo vs. mal tiempo
pesado/a, un rollo
refrescante
la naturaleza
necesitar
la planta
el árbol
el paisaje
la sequía
ahorrador
el consumo de agua
déficit (vs. el saldo a favor)
mudarse (de vivienda)
el fenómeno
Tener razón
disfrutar
el otoño
el calor