[A] 11.- Gezondheid en Ziek zijn

Gezondheid en Ziek zijn

Door A. van Drecht, bewerkt door F. García de la Banda

Gelukkig ben ik niet vaak ziek. Misschien ben ik twee keer per jaar verkouden, maar meer niet. Ik woon in een studentenhuis, dus als er één persoon verkouden is, volgt de rest snel. Dan lopen we allemaal te snotteren en te hoesten!

Als ik een verkoudheid heb, of griep, dan gebruik ik soms een pijnstiller. Want meestal wil ik gewoon blijven functioneren, en niet thuis of in bed blijven. ‘Ibuprofen’ is mijn favoriet, want dat werkt snel en goed. In Nederland kun je pillen met 400 milligram Ibuprofen kopen. Maar in Spanje met wel 600 milligram!

Vroeger, toen ik een kind was, had ik veel problemen met mijn oren. Heel vaak had ik oorontsteking en pijn. Dan moest ik naar de KNO-arts, dat is de keel-, neus-, en oorarts. Hierdoor ben ik nu bang voor de kno-arts!

Omdat ik veel dans heb ik vaak pijn in mijn rug en voeten. Maar dat duurt meestal niet zo lang en hoe langer ik dans, hoe beter het wordt. Bij een blessure draag ik tape, smeer ik er een speciale verwarmende olie op, of ga ik naar de dokter. Drie keer heb ik mijn enkelband gescheurd, dus ik weet zelf goed wat ik dan moet doen. Soms kun je zelf dokter spelen!

Woordenschat

verkouden
snotteren en hoesten
niezen
de verkoudheid
de griep
de pijnstiller
functioneren
werken (van medicijnen)
de ziekte (van Pfeiffer)
moe
de ontsteking
de keel
de medicijnen
de dokter
de allergie
allergisch zijn
het lichaam
de vlek
duren
het probleem
het oor
de KNO-arts
de pijn
de blessure
de tape [Engels: teɪp]
het verband
de olie
de enkelband
de scheur
scheuren

Vocabulario

resfriado
moquear y toser
estornudar
el resfriado
la gripe
el analgésico
funcionar, estar activo
funcionar, hacer efecto
la enfermedad (de Pfeiffer) (= Mononucleosis)
cansado/a
la inflamación, infección
la garganta
las medicinas
el médico
la alergia
ser alérgico/a
el cuerpo
la mancha
durar
el problema
el oído
el otorrinolaringólogo
el dolor
la lesión
cinta (adhesiva) (tipo de vendaje)
el vendaje
el aceite
la tobillera
la fisura
fisurarse, hacerse una fisura