[A] 7.- Sinterklaas

Sinterklaas

Door A. van Drecht, bewerkt door F. García de la Banda

In Nederland en België hebben we een feestdag die bijna nergens anders is: Sinterklaas. Het is best belangrijk. Veel mensen vinden het belangrijker dan Kerstmis! [= Kerst].

Het verhaal van Sinterklaas is interessant. Sinterklaas komt uit Spanje. Uit Madrid, om precies te zijn. Elk jaar op 5 december komt Sinterklaas met zijn boot naar Nederland. Het is een stoomboot. Sinterklaas brengt cadeautjes en snoepgoed.

’s Nachts rijdt hij over de daken van de huizen met zijn witgrijze paard, zijn schimmel. Maar hij kan dat natuurlijk niet allemaal alleen. Daarom heeft hij hulp van de Zwarte Pieten. Dit zijn zijn assistenten die hem bij alles helpen. Zo worden de cadeautjes gebracht. De Pieten gooien pepernoten naar de kinderen. Dat zijn kleine ronde koekjes.

Kinderen denken dat Sinterklaas echt bestaat. Zij geloven wat hun ouders zeggen. Maar het is natuurlijk een verhaal, een legende. Als ze zeven of acht jaar oud zijn, weten ze dat het niet echt is. Maar dan vieren we nog steeds Sinterklaas.

Hoe ouder je wordt, hoe minder belangrijk het Sinterklaasfeest is. Wij vieren thuis geen Sinterklaas meer, omdat wij al te oud zijn. Nu vinden wij Kerst belangrijker.
Op Sinterklaasavond eet de familie vaak samen. Daarna worden er pepernoten, snoep en chocolade gegeten. En dan is het tijd voor cadeautjes!

Woordenschat

de feestdag-feestdagen
het verhaal-verhalen
interessant
precies
het jaar - elk jaar
de boot-boten
de stoomboot
brengen
het cadeau-s
het snoepgoed
’s nachts
het dak / daken
het paard-en
de hulp[-en]
helpen
zwart
de schoorsteen/-stenen
de pepernoot/-noten
het koekje-s
bestaan
de ouders
vieren
de familie-s
samen

Vocabulario

la festividad
la historia (contar una historia)
interesante
preciso [Adj.], justo, así es [Adv.]
el año - cada año
el barco
el barco de vapor
traer
el regalo
las golosinas, chuches
de noche, por la noche
el tejado
el caballo
la ayuda
ayudar
negro
la chimenea
la galleta de jengibre
la galleta
existir
los padres
celebrar
la familia
juntos

Why blackface is still part of Dutch holidays: the debate over ‘Zwarte Piet’ (Black Pete), explained – Sugerencia de Marina Ortega Cordovilla