[A] 14.- Kunst

Kunst

Door A. van Drecht, bewerkt door F. García de la Banda

Over het algemeen houd ik van klassieke kunst. Met school zijn we een week in Rome geweest om daar kerken en musea te bekijken. Vaak stond ik toen met open mond naar de schilderijen te kijken.

Er zijn veel bekende Nederlandse schilders, zoals Vincent van Gogh, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn. Dat zijn -denk ik wel- de drie bekendste, die ook alle drie hun eigen museum in Nederland hebben.

Moderne kunst is een verhaal apart. Vaak begrijp ik het niet, en dat kan toch niet de bedoeling zijn van kunst? Als het alleen gaat om de boodschap en niet om de esthetiek, vind ik het vaak niet zo interessant. Naar mijn mening moet er een balans gevonden worden tussen die twee: de inhoud en de schoonheid van het werk.

Soms wordt een schilderij pas écht mooi als je er meer over weet [= als je meer weet *over het = over het schilderij]. Bijvoorbeeld “Het Meisje met de Parel” van Vermeer. Daar is een boek over geschreven, en later ook een film over gemaakt (die is opgenomen in Delft). Het verhaal erachter [achter het schilderij] geeft het schilderij meer betekenis en daardoor wordt het interessanter. Ik heb een vriend die Kunstgeschiedenis studeert, en hij vertelt mij vaak over schilderijen. Het komt daardoor echt tot leven.

Dit geldt ook voor muziekstukken. Een van mijn vriendinnen is klassiek gitarist en speelt muziek van vele componisten. Op dit moment speelt ze veel composities van Bach. Als ze mij meer vertelt over de achtergrond van een stuk en de componist, wordt het interessanter en daardoor ook mooier. Van de meeste moderne muziek houd ik niet, omdat ik het vaak te chaotisch vind.

Woordenschat

Over het algemeen...
de kunst
de kerk
het museum, de musea
met open mond (de mond)
de schilder
bekend
modern
Een verhaal apart (het verhaal)
begrijpen
de bedoeling
de boodschap
de esthetiek
de balans
de inhoud
de schoonheid
Het verhaal achter…
de betekenis
de kunstgeschiedenis
Tot leven komen
het (muziek)stuk
de componist
de compositie
de achtergrond
chaotisch

Vocabulario

En general...
el arte
la iglesia
el museo, los museos
con la boca abierta (la boca)
el pintor
conocido
moderno
Un caso aparte (la historia, el caso)
comprender
la intención (el sentido)
el mensaje
la estética
el equilibrio
el contenido
la belleza
La historia [que hay] detrás de...
el significado
la historia del arte
Cobrar vida
la pieza/composición musical
el compositor
la composición
el trasfondo, los antecedentes
caótico