[A] 4.- Eten

4. Eten

Door A. van Drecht, bewerkt door F. García de la Banda

Ik denk dat ik redelijk gezond eet. Ik houd van koken. Ik maak mijn maaltijden met veel groenten, noten, kruiden, en… geen vlees! Ik ben vegetariër. Ik heb al negen jaar geen vlees gegeten. Vegetarisch koken is makkelijk. Veel mensen denken dat vegetariërs ongezond zijn, maar kijk naar mij! Al negen jaar en nooit ziek. Ik kook ook vegetarisch voor mijn vrienden. Zij eten wel vlees. Maar zij vinden dat niet erg. Als je goed kan koken, mis je het vlees niet!

Ik eet ook graag biologisch. Het is vaak wel duurder dan gewone producten, maar het geeft me een goed gevoel. Het is belangrijk om goed te zorgen voor de dieren en de natuur. Er bestaat ook biologisch vlees. Dat zijn bijvoorbeeld koeien die een mooi leven hebben gehad. Dat vind ik heel goed. Ik vind dat meer mensen biologisch vlees zouden moeten eten. Maar ík? Ik eet helemaal geen vlees.

Ik wil niet teveel nadenken over eten. Voor sommige mensen is eten een obsessie. Ze eten teveel, of juist helemaal niet. Ik wil graag gewoon gezond eten, zonder erover [= *over het = over eten] na te denken. Veel mensen slikken vitaminepillen of voedingssupplementen. Maar als je gezond eet, is dat niet nodig. In een complete maaltijd zit alles! Natuurlijk eet ik soms te veel van iets, zoals chocolade. Maar meisjes hebben dat nou eenmaal nodig! Ik vind: snoepen mag, als je er maar van [= *van het = van snoepen] geniet!

Woordenschat

gezond vs. ongezond
koken
vegetarisch (eten, koken)
de vegetariër-s (zijn)
de maaltijd-en
de noot-noten
de groente-n /-s
het kruid-de kruiden
het vlees
ziek (vs. gezond)
iets missen
biologisch-e
duur-dure
zorgen voor
de koe / koeien
de obsessie-s
te veel = teveel
nadenken over
de vitaminepil-len
het (voedings)supplement
slikken (vs. drinken)
nodig zijn
Iets nodig hebben
snoepen
de chocola(de)
genieten

Vocabulario

sano (-a) vs. insano/a
cocinar
[comer, cocinar] vegetariano [adj.]
el/la vegetariano/a [ser] [sust.]
la comida
el fruto seco (la nuez)
la verdura
las hierbas, especias
la carne
enfermo/a (vs. sano/a)
echar de menos algo
ecológico/a, biológico/a
caro/a
cuidar de
la vaca
la obsesión
demasiado/a
darle vueltas a (reflexionar sobre)
las pastillas de vitaminas
el suplemento (alimenticio)
tragar (vs. beber)
ser necesario
necesitar algo
comer cosas dulces (chuches)
el chocolate
disfrutar

Beantwoord de volgende vragen

1.- Eet Annemarie gezond of ongezond?
> En jij, hou(d) je van gezond eten? Hou(d) je van koken?

2.- Eet ze soms vlees? En jij, hoe vaak eet je vlees? Eet je soms vegetarisch?
> Ben je vegetariër? Heb je vrienden die vegetariërs zijn?

3.- Wat vindt Annemarie van vegetarisch koken?
> En jij, hou(d) je van groenten? [aardappels, asperges [ɑs'pɛrʒəs] , aubergine [obɛrˈʒinə], bloemkool, broccoli, komkommer, paprika, sla, snijboon, spinazie [spiˈnazi], ui (ajuin), worteltjes]

4.- Is ze vaak ziek?
> En jij, ben je vaak ziek?

5.- Wat is het probleem met biologische producten?
> Koop je ze soms? Ken je biologische winkels?

6.- Wat is biologisch vlees?
> Heb je ooit biologisch vlees gegeten?

7.- Wat vindt Annemarie over biologisch vlees?
> Ben je het eens (met haar)?

8.- Waarom wil ze niet te veel nadenken over eten?
> Ken je mensen voor wie eten een obsessie is?

9.- Slikt Annemarie vitaminepillen?
> En jij?

10.- Wat vindt ze over snoepen?
> En jij, wat denk je erover? Snoep je veel?