[A] 15.- Computers en zo

Computers en zo

Door A. van Drecht, bewerkt door F. García de la Banda

Voor mij hebben computers en internet twee belangrijke functies. Ik heb ze nodig voor mijn werk, en om op afstand te kunnen communiceren. Voor mijn werk heb ik een computer nodig omdat ik voor een internetbedrijf werk. Hiervoor heb ik 'Word' nodig om teksten te schrijven. Ook moet ik ze daarna opsturen naar het bedrijf, waarvoor ik internet nodig heb. Zonder computer zou ik geen werk hebben!

Omdat ik vaak ver weg ben van mijn vrienden, zijn e-mail en Whatsapp voor mij ook heel belangrijk. Bijna iedereen heeft dat tegenwoordig en daardoor is het makkelijk om in contact te blijven. Maar niet alleen Whatsapp, ook Skype vind ik een goed programma. Want normaal bellen kost hándenvol geld en met Skype is het gratis. Computers spelen dus een belangrijke rol in mijn sociale leven.

Hoewel ik niet zo technisch ben, begrijp ik computers redelijk goed. Als er een probleem is, kan ik dat vaak zelf oplossen. En zo niet, dan bel ik mijn broer! Hij weet alles van computers, en bouwt ze ook zelf.
Een maand geleden heb ik een laptop gekocht, zodat ik hem altijd mee kan nemen. Hij is heel handig, niet zwaar en gemakkelijk te bedienen. Maar dan moet er natuurlijk wel internet zijn in het huis waar ik woon. Op dit moment hebben we dat niet. Daarom ga ik elke dag naar een internetca. Het kost geld, maar gelukkig niet heel veel.

Naast werken en communiceren doe ik niet veel andere dingen op internet. Toch heb ik wel een favoriete website: www.dictionary.com. Hier hebben ze allerlei soorten woordenboeken en informatie over taal en dat vind ik heel interessant! Je kunt ook lid worden van de mailinglist “The Word of the Day E-mail”, dan krijg je elke dag een nieuw woord toegestuurd. Dat vind ik nou leuk!

Woordenschat

de computer-s
het internet
de functie-s
op afstand-en
communiceren
het bedrijf / bedrijven
de tekst-en
opsturen [(ver)sturen, (ver)zenden]
Iets nodig hebben
tegenwoordig
In contact blijven
het programma-‘s
Hándenvol geld [= een heleboel geld]
Een (belangrijke) rol spelen in ...
Je sociale leven
technisch
Een probleem/problemen zelf oplossen
bouwen
de laptop-s
handig
(ge)makkelijk
bedienen
afstandsbediening-en
favoriet (= lievelings-)
het soort-en
allerlei soorten...
de website-s
het woordenboek-en
de informatie-s
Lid worden van / (pl.) leden
de mailinglist [= verzendlijst-en, adressenlijst-en]
Iets toegestuurd krijgen

Vocabulario

el ordenador
el/la internet
la función
a distancia
comunicar(se)
la empresa
el texto
enviar
Necesitar algo
actualmente
Mantenerse en contacto
el programa
Un montón de dinero
Tener un papel (importante) en...
La vida social
técnico (-a) [tb. ‘técnicamente’]
Resolver un problema
Construir, montar
el portátil
cómodo
fácil
utilizar
mando a distancia
favorito (= preferido)
la clase (de), el tipo (de)
toda clase de...
la página web
el diccionario
la información
hacerse socio de
la lista de correo (lista de envío)
Recibir algo (que te envían)