[VL] Ruzie om Zwarte Piet

[VL] Ruzie om Zwarte Piet

> Enlace al texto y los ejercicios

https://www.nedbox.be/teaser/ruzie-om-zwarte-piet?utm_campaign=nieuwsbrief007&utm_medium=email&utm_source=acumbamail

Als de oefeningen geblokkeerd worden, ga maar naar  https://www.nedbox.be Si los ejercicios se quedan bloqueados, entrad desde  https://www.nedbox.be

Ruzie om Zwarte Piet

6 december is een feestdag voor kinderen in België. Dan komen Sinterklaas en Zwarte Piet snoep en cadeautjes brengen.

Maar dit jaar zorgt het feest voor ruzie.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn in het land. Dat zorgt helaas voor ruzie. Hoe moet Zwarte Piet er uitzien? Daarover is er een akkoord dat het ‘Pietenpact’ heet. Maar het ‘Pietenpact’ maakt ook heel wat mensen boos.

Zwarte Piet heeft zwart kroeshaar. Zijn lippen zijn fel rood. Piet draagt gouden oorringen. Hij is de wat domme knecht van Sinterklaas. Lijkt hij niet te veel op een slaaf uit Afrika? Is Zwarte Piet geen belediging voor de mensen van Afrikaanse afkomst?

Daarom kwam er het ‘Pietenpact’. Onder meer Ketnet, Studio 100 en de scholen tekenden het akkoord. Zwarte Piet mag er niet meer Afrikaans uitzien. In zijn gezicht staan enkel nog zwarte vegen. Die komen van het roet van de schouwen. De oude en de nieuwe Piet zie je hier samen op de foto.

Voor het Vlaamse Minderhedenforum gaat het pact niet ver genoeg. Directeur Wouter Van Bellingen heeft zelf een zwarte huid. Hij wil ook de kledij van Zwarte Piet veranderen. Van Bellingen krijgt nu bedreigingen van fans van Zwarte Piet. En het Minderhedenforum krijgt kritiek van Vlaams minister van Gelijke Kansen Homans (N-VA). Gelukkig zijn er geen echte rellen. Dat was anders toen Sinterklaas aankwam in Nederland. De politie moest er zelfs mensen oppakken.